Image
Top
Navigation

Solar System

Inzicht in het uurwerk van ons zonnestelsel

Klik om de interactive te openen

(Gebruik Google Chrome voor de beste resultaten.)

Solar Sytem Interactive

Solar Sytem Interactive

Deze interactive heeft als doel om mensen een idee te geven over hoe de planeten in ons zonnestelsel om de zon heen bewegen. In deze versimpelde grafische weergave gaan de planeten versneld om de zon heen. De gebruiker wordt aangemoedigd om welke planeet dan ook vast te pakken, deze zelf om de zon heen te slepen en zodoende te ervaren hoe snel de andere planeten meedraaien zodat de onderlinge verhoudingen inzichtelijk worden.
Dit alleen is de essentie van deze infographic.

 

Naast de acht planeten Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus, zijn ook de vijf dwergplaneten Ceres, Pluto, Haumea, Makemake en Eris toegevoegd. In een vorige versie waren ook de asteroïden gordel (tussen Mars en Jupiter) en de Kuipergordel (achter Neptunus) te zien, maar deze hadden een te grote invloed op de prestaties van het geheel in veel browsers. Verder is een maandelijkse kalender zichtbaar, gerelateerd aan de baan van de aarde om de zon.
Om het geheel simpel te houden zijn verschillende eigenschappen van de planeetbanen zoals de vorm, hoek en excentriciteit als ook de groottes en afstanden van de planeten zelf, vereenvoudigd. Hierdoor is een klein stukje nauwkeurigheid opgeofferd om de gehele ervaring simpel te houden en de focus te houden op de essentie.
Het resultaat is naar mijn idee een toegankelijke interactive die de gebruiker op een speelse manier betrekt in het uurwerk van ons zonnestelsel.
Open de infographic hier. (Google Chrome wordt aanbevolen)

Naam project
Solar System Orrery
Medium
Interactief
Rol
Concept / Illustratie / Coding
Status
Afgerond